Használati útmutató

  • Home
  • Használati útmutató
shape
beautician
Tudjunk meg többet!

Használati útmutató

A dézsa minimális költséggel üzemeltethető. Az elhelyezési környezetet figyelembe kell venni, hogy az esetlegesen kiáramló forró levegő és szikra ne tudjunk tűzveszélyt előidézni, ezért kérjük, hogy gondosan kiválasztott helyre tegye. Kétévente érdemes bio olajjal a külső felületét festeni, ezáltal is növelve a dézsa élettartamát. A kályhába csak fahasábot vagy brikettet használjon, és sose gyújtson be amikor nincs víz benne. A hővédő rácsot ideiglenesen se távolítsa el! Ha leengedik a vizet mellőzze a dézsa tárolását fűtött helységtől, mivel a fa összeszáradt. Ilyen állapotban ajánlott kültéren, fedett helyen tárolni. Ajánlott a vegyi anyagok: chlor, hypo,
egyéb vegyszerek mellőzése 

A kályhát csak rendeltetésszerűen használja!
A gyártó az esetleges használati balesetekért nem vállal felelősséget, gondosan,
odafigyelve használja. 

Fontos tudnivaló:
A használatba vétel során az első néhány alkalommal a víz elszíneződésére számíthat, ami a fából kioldott olajnak tudható be, ennek nincs semmilyen káros hatása az emberi testre.

Víz leengedése, kályha tisztítása:
Lehetőség van leeresztő csonkot beépíteni a dézsába, mostanába így szereljük, így megspórolhatja a kerti kis szivattyú árát is. A kályhában az elégetett fahasábok által visszamaradt hamut, salakot egy egyszerű kis lapáttal ki lehet szedni, amit ajándékba küldünk dézsáink mellé!
● A dézsa elhelyezése szilárd alapzatra javasolt.
● A dézsát olyan egyenletes és vízszintes helyen kell elhelyezni, ami elbírja a dézsa
● feltöltött állapotbeli tömegét, és a fürdőzőket is!
● A talaj kiegyenlítéséhez sóder, kavics, térkő, vagy beton is használható.
● Semmilyen esetben sem szabad a dézsát közvetlenül a földre, vagy olyan helyre
● telepíteni, ahol az aljnövényzet meggátolhatja a levegő szabad áramlását.
● Fontos szempont még az elhelyezésnél, hogy a dézsa ürítése ne okozzon problémát.
● A dézsa első vízzel való feltőltésekor számitani kell kisebb mértékű szivárgásra, ami
● 1-2 nap elteltével teljesen megszűnik.
● A dézsa vízleeresztő csövének az átmérője 32 mm, így könnyen csatlakoztatható a
● lefolyóhoz. 

A kályha beüzemelése

● A kályhát csak a dézsa feltöltése után szabad beüzemelni. A kályha elválasztó rácsot még ideiglenesen sem szabad eltávolítani.
● Gondoskodni kell arról, hogy a víz szintje a dézsa felső részétől számított 10, maximum 15 cm–nél ne legyen alacsonyabb. Ellenkező esetben a kályha felső része túlmelegedhet, deformálódik, károsodik.
● A kályha elválaszthatatlan része a 2 m magas füstcső, valamint esővédő.A kályha beüzemelése a dézsa vízzel való feltöltése után: alágyújtós, majd száraz fenyő, lécek stb., aztán miután az égés beindult kemény száraz tűzifát kell dobni rá.
● Egyszeri tüzeléshez ajánlott fa mennyiség: 4-7 darab 25-33 cm hosszú tűzifa. Nem kell színültig, az az a fedélig pakolni, és amennyiben lehet használjunk védőkesztyüt és úgy nyújtsuk be a tűzifát az égéstérbe, ne dobáljuk.
● Abban az esetben ha tűzgyújtáskor légdugó keletkezik a kályhában, a füst nem fog távozni a füstcsövön keresztül. Ebben az esetben a legegyszerűbb ha a kályha fedél mellett, az oxigénnek kialakított nyílásnál egy kicsit belefújunk, ez majd elindítja a füst áramlását a füstcsövön keresztül.
● Az udvari dézsa fűtött változatába, a beépített kályhában csak fával szabad fűteni
● A nedves, friss tűzifa kátrányszerű kormos lerakódásokat okoz a tüzelőberendezésben. A tűzoldali lerakódások jelentős mértékben csökkentik a kazán hatásfokát. Időnként ajánlatos kályha tisztító porok használata: Konix koromtalanító, Diavolina, stb.
● A használat után keletkezett hamut, a kályhához tartozó tisztítólapáttal könnyedén eltávolíthatjuk (4-5 használat után ajánlott).
● A felmenő füstcsövet csak a levegő hűti, ezért annak érintését kerülni kell, mert égési sérüléseket okozhat.
● A kályha fedelét csak a kialakított fogantyúnál fogva szabad megfogni. A kályha fedél elmozdításával egyben szabályozható a tűz intenzitása is. Felfűtéskor ajánlott teljesen elhúzni a fedelet, így az alatta kialakított nyíláson fogunk oxigént juttatni a tűztérbe. Ha már felfűtöttük megfelelő hőmérsékletre a dézsánk vizét, a fedél alaphelyzetbe való mozdításával elzárhatjuk azt, így lecsökkentjük a tűz intenzitását, és nem melegedik túl a vizünk.
● A fűtött medence elhelyezésnél figyelembe kell venni a környezeti viszonyokat, hogy a füstcsőből kiáramló forró levegő, esetleg szikra nehogy tüzet okozzon.
● Elsősorban a natúr, illetve olajos felületnél számítani kell az edény nedvességváltozásra történő kisebb alak, és méretváltozására, mely jelenség a faanyag megváltoztathatatlan tulajdonsága. Ennek mértéke, a szélsőséges eseteket kivéve, nem befolyásolja a termék esztétikai és funkcionális tulajdonságait. Ahhoz, hogy ez a tulajdonság minél kevésbé legyen észrevehető, érdemes az alábbi felhasználási tanácsok megismerése és betartása:
○ A dézsa folyamatosan legyen vízzel feltöltve, így elkerülhető az esetleges száradás, es a pántok lazulása. Semmiképp nem ajánlott víz nélküli tárolása száraz helyen, vagy közvetlen napfénynek kitéve!
○ Folyamatos feltöltés esetén gondoskodni kell a rendszeres vízcseréről, vagy víztisztításról.
○ Amennyiben a téli időszakban is használni kívánják, úgy gondoskodni kell a fagymentesítésről.
○ A fürdőzés élményét fokozhatjuk természetes, gyógyhatású sóinkkal. A parajdi só (Erdély) az egyik legjobb, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz, melyek ápolják és felfrissítik egész testét. A parajdi sós víz serkenti a
vérkeringést, elősegíti a méregtelenítést. Továbbá:
■ mindezek hozzájárulnak a gyulladások megszüntetéséhez, megelőzéséhez, valamint az ízületi,mozgásszervi és rheumatikus
és izomfájdalmak csökkenéséhez.
■ A fürdőzés közben belélegzett sópára jótékony hatású a légúti megbetegedésekre is.
■ A sófürdő kúraszerű használata számos betegség kezelésére, sokféle bőrpanasz, valamint a szellemi-fizikai állapot általános
javítására ajánlott. 

shape
shape
shape

Figyelem! A víz átfagyása komoly károkat okozhat az edényben.

● Ha télen nem használják, a víz eltávolítása után ajánlott nejlonos fedéssel ellátni, vagy tető alá betenni.
● Semmiképp nem szabad udvari kádat fűtött, száraz helységben raktározni!
● Olajos bevonat esetén évente egyszer javasolt Sadolin keményfaolajjal átvonni.
● Külső felületkezelés (Trilak, Lazurán vékonylazurral, kettő az egyben)
● A felület tisztítása során puha sörtéjű kefe, vagy rongy segítségével a háztartásban alkalmazott/karcoló szemcséktől mentes tisztítószerek használhatók.
● A hypo, klór, egyéb emberi használatra engedélyezett víztisztító, illetve tisztítószerek alkalmazása semmilyen károsító hatással nincsenek a fára, viszont használata csak mértékkel ajánlott.
● Amennyiben az edényt összefogó pántok száradás következtében fellazulnának, az előbbi ajánlások betartásával ez elkerülhető, és azok utánszorítása házilag is megoldható.